Tom Parker Bowles - przybrany brat Williama i Harry'ego

wtorek, 5 grudnia 2017

Jakiś czas temu napisałam parę słów o przybranej siostrze Williama i Harry'ego (TUTAJ). Księżna Camilla ma również syna, Toma Parkera Bowlesa, zobaczcie kim jest ten mężczyzna.


 Thomas (Tom) Henry Charles Parker Bowles urodził się 18 grudnia 1974 r. w Londynie. Jego rodzicami są księżna Camilla i Andrew Parker Bowles. Ma młodszą siostrę Laurę.


Jako mały chłopiec mieszkał z rodzicami w Bolehyde Manor w Allington, później przeprowadzili się do Middlewick House w Corsham, Wiltshire. On i jego siostra wychowali się w wierze rzymskokatolickiej, ponieważ ich ojciec jest tego wyznania.


W latach 80. wraz ze swoją siostrą uczęszczał do Heywood Preparatory School w Corsham. Później wybrał się na Eton College i Worcester College w Oksfordzie, gdzie był członkiem Stowarzyszenia Piers Gaveston.


Po skończeniu edukacji Tom został krytykiem i pisarzem kulinarnym.


Od 1997 do 2000 roku pracował jako młodszy publicysta w Dennis Davidson Associates. Został zwolniony, ponieważ przyłapano go na oferowaniu kokainy reporterowi na Festiwalu Filmowym w Cannes. Jeszcze w 1995 r., będąc studentem Oksfordu, został zatrzymany w klubie nocnym za posiadanie konopi i ekstazy.


W 2001 roku pracował dla Quintessentially Group, firmy, której współzałożycielem był jego kuzyn Ben Elliot. W tym samym roku został felietonistą żywnościowym Tatler.


Od 2002 r. aż do teraz jest krytykiem kulinarnym. Co tydzień w niedziele, w magazynie The Mail ukazuje się kolumna, w której Tom zamieszcza swoje przepisy. Od niedawna jest także redaktorem gazety Food Esquire, Four i Pomp.


W latach 2007-2010 r. współtworzył program Market Kitchen na kanale Good Food Channel oraz przez rok pracował dla LBC Radio Food & Drink. Od 2011 r. do 2013 r. był szefem kuchni w Heckfield Place. Zaproszono go, aby został także jurorem w ITV Food Food Glorious Food i The Hot Plate. Występuje również jako krytyk kulinarny podczas wielu konkursów.


W swojej karierze recenzował już wiele restauracji na całym świecie, w tym Chiltern Firehouse, The Palm i Le Champignon Sauvage. W 2014 r. Został uznany za jednego z dziesięciu najlepszych brytyjskich krytyków restauracyjnych i otrzymał nagrodę recenzenta Restauracji Roku, przyznawaną przez Guild of Food Writers.


Pierwszą książkę, "E Is For Eating – An Alphabet of Greed", Parker Bowles napisał w 2004 r. 


Kolejna "The Year of Eating Dangerously: A Global Adventure in Search of Culinary Extremes" została wydana w 2007 r. AbeBooks uznało, że jest to 1 z 50 najlepszych książek o jedzeniu.


Trzecią "Full English: A Journey Through the British and Their Food" opublikował w 2009 r. i zdobył nagrodę Guild of Food Writers, za najlepszą książkę o brytyjskim jedzeniu.


Następna pozycja wydana w 2012 r. to "Let's Eat: Recipes From My Kitchen Notebook". To zbiór jego ulubionych przepisów z dzieciństwa.


W 2014 r. wydał swoją piątą książkę "Let's Eat Meat: Recipes for Prime Cuts, Cheap Bits and Glorious Scraps of Meat".


Najnowsza pozycja opublikowana została w październiku 2016 r. i jest nią "Fortnum & Mason: The Cook Book". 


Tom na premierę zawsze zaprasza swoich rodziców, którzy praktycznie za każdym razem przychodzą.


W listopadzie 2011 r. Parker Bowles wraz z pisarzami kulinarnymi: Matthew'sem Fortem i Baronem Rupertem Ponsonby'm wprowadzili na rynek przekąskę wieprzową o nazwie Mr Trotter's Great British Pork Crackling. 


W związku z dobrymi recenzjami i udaną sprzedażą w 2013 r. zaczęli sprzedawać także piwo Mr Trotter's Chestnut Ale, które jest pierwszym piwem kasztanowym wyprodukowanym w Wielkiej Brytanii.


W kwietniu 2013 r. został dyrektorem Green's Restaurant and Oyster Bar w Londynie, którą  założył w 1982 r. jego wuj - Simon Parker Bowles.


 10 września 2005 r. po pięciu latach związku, ożenił się z Sarą Buys, która jest redaktorką w modowym magazynie Harpers & Queen. Ślub odbył się w St. Nicholas' Anglican Church in Rotherfield Greys w Oxfordshire.


Para ma dwoje dzieci: córkę Lolę (ur. 9 października 2007 r.) i syna Freddy'ego (ur. 28 lutego 2010 r.). Aktualnie rodzina mieszka w Londynie, ale także przebywają często w Australii, z powodu różnych projektów Toma.


Parker Blowes jest patronem Malton Food Lover Festival. Razem z żoną wspierają także organizację charytatywną Tommy's, z siedzibą w Londynie. Od 2013 r. propagują program Saclà Student, który wspiera edukację żywieniową uczniów szkół podstawowych.


Powiedział kiedyś:
"Mam ogromny szacunek dla rodziny królewskiej ... ale ja jestem tylko Tomem Parkerem-Bowlesem". 
"Uwielbiam męża mojej matki, księcia Karola".
"Gdybym gotował razem z moją mamą, kłócilibyśmy się. Oboje w tych sprawach mamy sprzeczne poglądy i każdy z nas jest tak samo uparty."
"Moja mama była dobrą kucharką- nadal jest - woli jednak bardziej piec, niż gotować. Jest ekspertką, jeśli chodzi o klasyczne brytyjskie jedzenie.
"Nazywam księcia Karola "Sir" - to jego imię. Jeśli chodzi o moich przybranych braci - jak można się spodziewać - są uroczy". 
Moje dzieci nazywają moją mamę "Gaga". Zawsze gdy jesteśmy w Londynie spotykamy się na kolacji, jeśli książę Karol nie jest akurat zajęty, również do nas chętnie zagląda."

8 komentarzy

  1. Bardzo dobra notatka,brawo

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedziałam, że Tom odnosi tyle sukcesów

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardziej podobny do matki niż do ojca

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest bardzo podobny do swojej matki.

    OdpowiedzUsuń
  5. kiedy Camilla i jej mąż się rozwiedli?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie zdawałam sobie sprawy,że jest tak popularnym krytykiem.Camilla musi być dumna z każdej książki.

    OdpowiedzUsuń