Święta tuż tuż... przepis na świąteczną roladę według Mary Berry

poniedziałek, 20 grudnia 2021

Do Wigilii Bożego Narodzenia zostały już cztery dni więc czas pomyśleć o przygotowaniu świątecznych wypieków! Dziś dla Was mam małą propozycję - postanowiłam przetłumaczyć przepis znanej brytyjskiej autorki książek i programów kulinarnych, Mary Berry. Będzie to rolada czekoladowo-pomarańczowa. To właśnie tę roladę mieli okazję przyrządzać książę i księżna Cambridge podczas specjalnego programu świątecznego wyemitowanego w stacji BBC w 2019 roku.


mirror.co.uk

Składniki na roladę:

175g gorzkiej czekolady
175 g cukru pudru
6 jaj z wolnego wybiegu (oddzielone białko od żółtka)
2 płaskie łyżki przesianego kakao

Nadzienie:

300 ml śmietany kremówki
Starta skórka z jednej pomarańczy

Dodatki:

Cząstki lub kawałki pomarańczy nasączone likierem Grand Marnier (można użyć innego likieru pomarańczowego lub w ogóle go nie używać)
Cukier puder (do posypania)

Do pieczenia będzie potrzebna blaszka o wymiarach 33x23 cm.


Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, wysmaruj masłem blaszkę do pieczenia, a następnie wyłóż ją papierem do pieczenia.
2. Rozpuść czekoladę w żaroodpornej misce ustawionej na garnku (gotująca się woda nie może dotknąć miski). Po rozpuszczeniu czekolady, zaczekaj na jej wystygnięcie.
3. Umieść cukier puder i żółtka w jednej misce, następnie ubij do uzyskania jasnej i kremowej konsystencji (najłatwiej jest zrobić to za pomocą elektrycznej trzepaczki). Następnie dodaj wystudzoną czekoladę i mieszaj, aż składniki się połączą.
4. W oddzielnej, dużej misce ubij białka aż do uzyskania sztywnej masy. Następnie dodawaj stopniowo po jednej dużej łyżce ubitych białek do masy czekoladowej.
5. Dodaj do tego kakao, a następnie wylej masę do przygotowanej foremki i za pomocą łyżki, wyrównaj powierzchnię ciasta.
6. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut lub do momentu, aż ciasto będzie twarde w dotyku. Wyjmij roladę z piekarnika, zostaw je na blaszce do pieczenia i na wierzch ciasta ostrożnie połóż kratkę do studzenia ciasta (zrób tak, żeby ta kratka nie dotykała ciasta). Połóż czystą, wilgotną ściereczkę na wierzchu kratki i pozostaw ciasto na kilka godzin lub na noc w chłodnym miejscu (jeśli znów będzie sucha, zwilż ją). Nie martw się jeśli ciasto lekko opadnie.
7. Ubij śmietankę tak, żeby po wyjęciu mieszadła, na środku utworzył się sztywny czubek. Następnie dodaj do niej skórkę z pomarańczy.
8. Duży kawałek papieru do pieczenia posyp cukrem pudrem. Wyłóż roladę na papier, a następnie przytnij dwie długie krawędzie ciasta w celu uzyskania ciekawszego wykończenia (zamiast wyrzucać obrzynki, lepiej je zjeść). Następnie posmaruj ciasto bitą śmietaną ze skórkami pomarańczy i za pomocą papieru, zwiń ciasto w roladę. Nie martw się jeśli ciasto trochę pęknie - to całkiem normalne i taki jest jego urok!
9. Jeśli zdecydujesz się przyrządzić plastry pomarańczy w likierze, zamocz je w Grand Marnier (może to być inny likier), następnie usuń nadmiar płynu i użyj ich do dekorowania rolady.

Tak powinna prezentować się rolada:


bbc.co.uk

A na koniec zostawiam Was z filmikiem, jak Kate i William poradzili sobie z tym przepisem:



Jeśli ktoś zdecyduje się na przygotowanie tego deseru, niech da znać w komentarzach! ;)


SMACZNEGO!


 Przepis, z którego korzystałam: LINK

7 komentarzy

  1. Bardzo fajny pomysł z przetłumaczeniem przepisu. Rolada wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm... Rolada na zdjęciu i filmie jest z jasnego ciasta, a w przepisie jest z czekolady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale można też zamienić gorzką czekoladę na białą czekoladę, co kto woli ;).

      Usuń
  3. Deser wygląda znakomicie, dziękuję za tłumaczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rolada ze zdjęcia to tzw. rolada bezowa ;) oglądałam ten program i ją się inaczej przygotowuje. Przepis jest ok, ale wykonanie inne. W tym programie były dwa ciasta i może pomyliły Ci się przepisy. Roladę bezową robi się z samych białek i cukru. Na to wykłada się masę z bitej śmietany, a całość polana była czekoladą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewne tak jest, jak napisałaś. Niestety nie miałam okazji obejrzeć tego programu, bo nie jest dostępny w Polsce (jedynie znalazłam tylko ten fragment co dodałam do posta). No cóż... myślałam, że ten przepis - z którego korzystałam - jest taki sam jak ten co został użyty w programie. Jak się okazało - niestety nie. Ale dziękuję za zwrócenie uwagi ;).

      Usuń
  5. Ten program jest dostępny w Polsce .wczoraj go oglądałam na BBC Lifestyle po polsku. Rolada w programiejest beżowa z samych białek. A sam program bardzo ciekawy.

    OdpowiedzUsuń